Thursday, March 31, 2011
Omatehtud leib ja jogurt
Olen juba tükk aega ise leiba teinud. Tükk aega pidin vaeva nägema, et just see õige tuleks aga see vaev tasus end ära. Nüüd olen 2 aastal jõuludeks mõnusa puuviljaleiva teinud ja katsetanud ka rosinate ja kirssidega ning muidugi seemnetega. Alguses oli küll nii, et lugesin igasuguseid õpetussõnu, et mida tegema peaks ja mida ei tohi teha. Ma isegi lugesin raamatu läbi, mis rääkis leivast ja erinevatest leivategudest. Nüüd aga teen tunde järgi leiba ja vaatan ainult, et ta öösel oleks mõnusas soojas kohas ning kui hommikul on mõnus vahukiht peal, siis saab sellest hea leib. Soojaks kohaks on mul tavaliselt kas saun või köögi soe radikas + tekk kausi peal. Leiva tegemine on mulle selline rahustav tegevus ja ka perekonnale on leivad hästi peale läinud. Tihti kui soe leib ahjust välja tuleb, siis need, kes muidu tavaliselt saia eelistavad, söövad seda sellise isuga, et pool leiba on esimese päeva lõpuks juba otsas. Jogurtit hakkasin tegema 2 nädalat tagasi. Selle tegemine kummitas mind juba eelmisel aastal, sest nägin Ringvaates kuidas seda pakkuti ühele saatejuhtide. Samuti oli selle tegu ka Naistelehes. Aga kuna ma tegin ettekande jogurti kohta, siis tuli tahtmine see ikka ära proovida ja nii ma uurisin igasuguseid lehekülgi, kus on räägitud, kuidas saab seda kodus teha ja pärast seda ma seatsingi oma sammud poodi, kust ostsin maitsestamata jogurtit ja piima. Kuumutasin liiter piima ja lisasin 1 dl jogurtit ning jätsin lihtsalt 8 h sooja seisma. Esimesel korral tuli natuke vedel aga 2 järgmisel korral on nüüd tulnud väga mõnusa paksusega jogurt. Ega nüüd arvatavasti ongi iga nädal jogurti tegu, sest sellega juba nii lühikese ajaga ära harjunud, et poe oma ostaks ainult juuretiseks. Mul on nüüd tavapäraseks lisandiks olnud 1 banaan ja müsli ja seemnesegu. Nüüd käib peas mõte, et prooviks nüüd ise toorjuustu teha ja suvel proovida kohupiima valmistada :D.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment