Olen mitu aastat ise piparkoogitainast teinud. Iga kord uut retsepti kasutades. Kui eelmine aasta ei olnud just minule sobiv retsept, siis nüüd leidsin retsepti, millest tulevad väga head piparkoogid :P. Leidsin selle retsepti jälle internetis surfates. Tegin selle nädal enne valmis, kui sellest küpsetama hakkasin.
Sellest tainast sai tehtud esimest korda ka piparkoogimaja, mis just võibolla eriti hästi välja ei tulnud, aga ta on mul esimene ka. Järgmistel aastatel tuleb kindlasti ilusam :D.
Piparkoogitaigna retsepti leidsin siit Harilik Pliiats - Eriti head piparkoogid
Taigna jaoks läheb tarvis:
2 dl tumedat siirupit
2 dl suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
või pakk Santa Maria piparkoogimaitseainet
või pakk Meira piparkoogimaitseainet + 1 tl jahvatatud kardemoni
250 g võid
2 muna
600 g nisujahu (u 1 liiter)
2 tl (triikis) söögisoodat
Valmistamine:
1 Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni.
2 Tõsta pott tulelt ning sega juurde või. Kui või on sulanud, lase veidi jahtuda.
3 Lisa ükshaaval, vahepeal segades munad.
4 Sega omavahel jahu ja sooda ning lisa vähehaaval siirupi-võisegule.
5 Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.
6 Piparkoogitaina võid kuni paar nädalat varem valmis teha ja külmkapis säilitada.
7 Piparkookide küpsetamiseks rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja
vajuta vormidega soovitud kujundid. Soovi korral määri piimaga.
8 Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 6-9 minutit. (Kui ahi on
korralikult kuum ja piparkoogid õhukesed, piisab ka 5 minutist. Passi
peale. Nii pea kui kõige väiksema kujundi nurgad hakkavad pruunistuma,
on aeg välja võtta ja jahutada.)
Piparkoogimaja valmistamise õpetuse leidsin siit Koopatibi küpsetab...:Piparkoogimaja
No comments:
Post a Comment